Geld nodig? Pas op voor kredietcowboys

Om te voorkomen dat consumenten risicovolle financiële verplichtingen aangaan, kunnen zij alleen onder strenge voorwaarden geld lenen. Maar voor kredietverstrekking aan zzp´ers gelden die regels niet. Dat geeft kredietcowboys mogelijkheden die risicovol zijn voor u als zzp´er.

Lege broekzak
Nieuws
Datum: 21-01-2019

Wie consumentenkrediet verstrekt, moet daarvoor een vergunning hebben van de AFM. Die toetst of de kredietverstrekker voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid en integriteit en zich houdt aan een zorgvuldige dienstverlening aan consumenten. Dat houdt ook in dat de lening geweigerd wordt als de kredietwaardigheid onvoldoende is. Leningen voor consumenten zijn bovendien gebonden aan een maximumrente van 14 procent.

Geen zorgplicht voor zzp'ers

Deze strenge regels gelden echter niet voor leningen aan zzp´ers. Kredietverstrekkers hoeven geen rekening te houden met de kredietwaardigheid van deze ondernemers en er bestaat voor deze groep geen wettelijke zorgplicht. Zzp’ers kunnen als ondernemer de risico’s prima zelf inschatten, is het idee. Maar is dat ook zo? Hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de Universiteit van Amsterdam, Arnout Boot, wijst erop dat iemand met een eenmanszaak altijd persoonlijk de financiële risico´s draagt. In die zin onderscheidt hij zich niet van een particuliere consument.

Woekerrentes

In ieder geval leidt de grote soepelheid voor kredietverstrekking aan ondernemers tot cowboygedrag bij bepaalde kredietverstrekkers. Uit onderzoek van de Volkskrant en de Groene Amsterdammer blijkt dat zzp’ers eenvoudig online torenhoge kredieten kunnen afsluiten. Ook een zzp’er die aantoonbaar weinig verdient en het geld wil gebruiken voor het aflossen van privéschulden. Er geldt geen maximale rente, dus kredietverstrekkers kunnen vragen wat ze willen. De woekerrente kan oplopen tot 200 procent. Het risico is dan enorm voor de lener.

Verantwoord lenen

Heeft u geld nodig, kijk dan uit voor aanbieders bij wie u heel duur uit bent en die u misschien verder in de problemen helpen. Neem liever contact op met ons kantoor om te bespreken wat uw mogelijkheden zijn voor een krediet. Wij hebben verantwoord lenen hoog in ons vaandel staan en zorgen ervoor dat de kosten van uw lening passen bij uw financiële situatie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Voor dringende zaken buiten kantooruren: 06 - 51 52 50 55

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.